Pertama kali cuba resepi Ayam Goreng Bijan bersama Daun Pandan.
.
Cuba cari kelainan sebabnya selalu sangat dah makan ayam goreng berempah. Sekali-sekala tukar menu pula.
.
Resepi ni dari program masakan juga. Eza dan suami memang suka menonton AFC Channel. Kalau resepi menepati citarasa HARUS cuba.
.
"Kenapa ayam ni letak bijan?"
.
Anak-anak mula macam tak berminat nak rasa, tapi Eza suakan juga ke mulut terus bertambah minta ayam goreng ni.
.
Sebenarnya favourite makanan Eza lebih kepada masakan ala-ala Cina. Sebabnya mak Eza berdarah Cina dan Melayu.Tapi tak boleh berbahasa Cina ya. Mak je yang masih faham tapi bertutur tu dah kurang sikit. Mana tidaknya mak bersekolah di Sekolah Cina jadinya itu bahasa perantaraan semasa di sekolah dan rumah.
.
Okaylah Eza kongsikan resepinya ye.
AYAM GORENG BIJAN BERSAMA DAUN PANDAN
📍 Untuk perap
Kepak ayam (Eza tak pilih kepak tetapi bahagian dada ayam)
Minyak bijan
Soya Sauce
1 ulas bawang putih (disagat)
Sedikit garam dan gula
*perap selama 30 minit
📍 Tepung untuk menggoreng
Satu mangkuk kecil tepung beras
Satu mangkuk kecil tepung jagung
Bijan (yang telah disangai)
Air
Sebiji telur
Sedikit garam dan gula
*bancuh semua bahan tadi jangan terlalu pekat dan cair
No comments:
Post a Comment